30 tammikuuta 2014

Penikkatauti - kelju vaiva

Pari sanaa penikkataudista, joka saattaa olla hyvinkin tuttu meille monelle. Minulle ainakin. Olen kärsinyt kyseisestä taudista nuoresta asti pitkäaikaisinakin jaksoina ja nyt tuo vaivaa taas. Ei tosin niin, että sääret olisi tulessa kuten joskus aiemmin.
Viimeksi osteopaatilla (Osteomic) käydessäni tuli ahaa -elämys, että otan asiasta selvää tarkemmin ja niinpä kyselin osteopaatiltani (Harri Röynä) mieltäni askarruttavia kysymyksiä. 
Kysymykset vastauksineen esitetty alla:

Mikä on penikkatauti? Mistä nimi juontaa juurensa?
Penikkatauti on nimitys säären alueen lihasaitiosyndroomalle ja siihen liittyvälle lihas- ja/tai luukalvon ärsytyksestä johtuvalle kiputilalle. Tämän määritelmän sisälle mahtuu useita tarkemmin määriteltyjä tiloja. Joskus penikkataudilla tarkoitetaan yleisemmin lähes kaikkia säären alueen kiputiloja. Penikkataudissa oireet tulevat yleensä sääriluun sisäreunalle tai etupuolelle.

Mikä/mitkä on penikkataudin oireet?
Lieväasteisessa penikkataudissa oire on rasituksessa tuleva särky, joka kuitenkin helpottaa levossa.

Keskivaikean penikkataudin oireita ovat jatkuva särky ja liikkeessä paheneva kipu. Hapenpuutteesta kärsivässä yksittäisessä lihaksessa tai lihaksissa voidaan myös todeta mitattavissa olevaa lämmön nousua.

Vaikeassa / akuutissa penikkataudissa voi esiintyä voimakasta lepokipua, tärähdyskipua, paineluarkuutta, venytyskipua ja turvotusta. Jalka voi myös olla sinertävä. Tämä tila vaatii välitöntä lääkärin arvioita ja mahdollisen leikkauksen.

Mistä penikkatauti tulee eli mikä/mitkä sen aiheuttaa?
Penikkatautia aiheuttavat:
  •          Juoksun tai muun säären alueelle kohdistuvan harjoittelun aloittaminen tai liian nopea kuormituksen nostaminen ja liika harjoittelu
  •          Kova alusta erityisesti silloin, jos kantapää iskeytyy voimakkaasti maahan juostessa
  •          Juoksualustan tai kenkien vaihtuminen
  •          Pitkäaikaisen korkokenkien käytön jälkeen palataan tavallisiin kenkiin
  •          Lonkkanivelen aliliikkuvuus kiertosuunnassa, jolloin esim. juoksun aikana syntyvä kierto rasittaa jalkaa normaalia enemmän. Jatkuessaan tämä voi aiheuttaa sääriluun rasitusmurtuman
  •          Säären alueen lihaskireys, lihasjännityksistä johtuvat liikerajoitteet ja lihasepätasapaino
  •          Nilkan ja jalkaterän toiminnan häiriöt
Ilmeisesti penikkatautia esiintyy vain säärissä, mutta voiko sitä esiintyä muualla ihmiskehossa?
Penikkatautia voi esiintyä myös kyynärvarren ja reiden alueella. Nämä ovat huomattavasti säären penikkatautia harvinaisempia.

Miten penikkatautia hoidetaan?
Lepo on ensimmäinen penikkataudin hoito.
Ensiksi on vähennettävä tai lopetettava kipua aiheuttava aktiviteetti ja sen jälkeen valitaan hoito hoidettavan iän, penikkataudin aiheuttajan, keston ja vaikeusasteen mukaan. Ennen hoitamista on poissuljettava muut säären alueella vastaavia oireita aiheuttavat tilat.
  • Lievässä penikkataudissa hoitona voidaan käyttää hierontaa, sähköhoitoa, kylmä-kuuma hoitoa ja ravistelua. Kroonisessa penikkataudissa joustamatonta sidekudosta voidaan avata manuaalisesti.
  • Keskivaikeaa penikkatautia voidaan hoitaa kylmä-kuuma hoidolla, ravistelulla, mobilisoinnilla ja sähköhoidolla. 
  • Vaikea / akuutti penikkatauti voi tarvita leikkaushoidon.
Kun penikkatauti on saatu oireettomaksi on aktiviteettiin palaaminen aloitettava asteittain, jotta ennaltaehkäistään uusiutuminen.

Onko jokin tietty ikä, jolloin altistuu penikkataudille?
Penikkataudille altistuu hieman helpommin nuorella iällä. Aktiviteetilla, sen määrällä ja intensiteetillä on enemmän merkitystä. Penikkataudille alttiimpia ovat juoksijat, tanssijat ja varusmiehet. Naisilla penikkatautia esiintyy enemmän kuin miehillä.

Mitä hoitamaton penikkatauti aiheuttaa?
Penikkataudin aiheuttajasta riippuen se voi aiheuttaa mm. jänteen tulehdusta, luu-lihasliitoksen sidekudoksen repeämistä, kroonisen lihasaitiopaineen nousun tai sääriluun rasitusmurtuman.

Miten välttää penikkatauti?
Penikkatautia voi välttää:
  •           Lihashuollolla ja riittävällä palautumisella
  •           Oikealla harjoittelutekniikalla
  •           Nostamalla harjoittelun määrää/kuormitusta hallitusti
  •           Välttämällä liian tuettuja kenkiä silloin, kun siihen ei ole syytä ja toisaalta käytettävä tukia silloin, kun niiden käytölle on rakenteellinen syy
  •           Kohdistetuilla laji/yksilökohtaisilla harjoitteilla
  •           Harjoittelun monipuolistamisella
  •           Ylipainoisilla laihduttaminen ja tupakoitsijoilla tupakoinnin lopettaminen vähentävät myös penikkataudin riskiä



Pirullinen vaiva, vaikka ei olekaan kuolemaksi. Ja vaikka hieroja ei sitä jalkaasi hieroessa tunne, niin kyllä tuntuu keljulta, kun hierotaan penikkataudin vaivaamaa kohtaa. Siinä jalka tahtoo väistämättä tehdä potkuliikkeen ja suusta pääsee parahdus. Puhun nyt vain itsestäni, kun muiden reaktioita en tiedä...
Elämäntaparemontin alussakin kärsin tästä vaivasta ja se saatiin pitkälti kehoa huoltaen korjattua, mutta nyt se on taas ilmaantunut. En tykkää yhtään, vaikka lievänä esiintyykin. Liekö syynä sitten juoksuaskeleet salitreenien sykkeennostojaksoina huonoilla tossuilla vai mikä, mutta yritetään pian korjata tilanne. Vaihdetaan ainakin tossut ja katsotaan mitä tämä jaloilleni ja penikkataudille tekee...

Onko penikkatauti teille tuttu vaiva?


                                                               Mari

2 kommenttia:

  1. Mulla joskus vaivaa ja sitten vaan itse hieron väkisin "lihat irti luusta" rasvan avulla. Tämmöisen vinkin sain meidän liikuntamiehiltä töissä. Oliskohan hyvää ennaltaehkäisyä jos iltaisin telkkaria katsoessa hierois..en tiedä, mutta ehkä kannattaa kokeilla. Hieronta sattui mutta sen jälkeen vaiva oli pitkään poissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmasti huono idea! Pitää kyllä kokeilla.

      Poista