08 marraskuuta 2015

Hapankaali on terveellistä hyvää

Viimeisen kahden vuoden sisällä on ruokalautaselleni yhä useammin päätynyt yhdeksi ruoka-aineeksi hapankaali tai suolakurkku. Molemmat maitohappokäymisellä valmistettuja ja sisältävät maitohappobakteereja. Kiinnostukseni terveelliseen ruokaan on kasvanut ja sitä kautta tietous ja ruoka-ainekokeilut lisääntyneet. Ruokavaliooni on sukeltanut erilaiset kaalit ja hapankaali on yksi näistä.


Hapankaali pehmeissä tortillakupeissa kanan kanssa.

Yksi ruokaohje, jonka itselleni totesin toimivaksi. Yksinkertainen ja helppo valmistaa.

Kana-hapankaali tortillat

2 tortillalettua tai 2 pehmeää tortillakuppia
120 grammaa kanasuikaleita (maustamattomia)
ripaus ruususuolaa
100 grammaa hapankaalia
Pieni kourallinen rusinoita
Tacokastiketta (tulinen tai mieto)
Erilaisia kasviksia oman mielen mukaan

Valmistus: 
Paista maustamattomat kanasuikaleet paistinpannulla kypsiksi ja lisää suola. 
Lämmitä tortillaletut tai -kupit ohjeen mukaan uunissa. Jos tykkäät syödä niitä kylmänä, jätä lämmittämättä. 
Jaa paistetut kanasuikaleet ja hapankaali puoliksi molemmille letuille tai kuppeihin. 
Lisää rusinoita, jos haluat. 
Lisää tacokastike ja kasvikset. 
Pyöräytä tortillat rullaksi. Kupitkin voi rullailla, jos mieli tekee. Nauti.
Hapankaalin voi lämmittää halutessaan. Ohjeessani sitä ei ole lämmitetty. Ja muutenkin ohje on sovellettavissa oman mielikuvituksen mukaan.


Olen myös alkanut pitää hapankaalin tai ylipäätään maitohappokäymisellä valmistetun tuotteiden mausta. Tuotteiden maku ei ole mitenkään makea vaan nimensä veroisesti hapan, suorastaan kirpakka poissulkien jogurtit ja juustot, mutta kirpeyttä voi pehmentää muilla ruoka-aineilla. Vaikka rusinoilla, porkkanoilla ja mitä sitä ikinä keksiikään siinä kohdin. 

Suolakurkkua maitohappokäymisellä valmistettuna. Vaihtelua annoksiin.
Hapankaalia olen joskus vuosia takaperin maistanut ja silloin se ei vakuuttanut, mutta nyt se on siis tehnyt uuden tulemisen lautaselleni. Eikä tarvitse edes veikata, kun tiedän, että pysyvästi. Olen iloisesti saanut huomata, että hapankaali maistuu muillekin, sillä lähikaupasta se on usein päässyt loppumaan. Olen tästä positiivisesti yllättynyt.

Suomalaiset yhdistävät hapankaalin yleensä Saksaan tai Venäjälle, joissa kummassakin sitä on käytetty vuosia. No itselleni kävi ensimmäisellä kerralla niin, että en tiennyt kaupassa mitä ja millaista tuotetta etsin, joten piti pyytää opastamaan oikeaan kohteeseen (nauraa). Mutta nykyisin tiedän mitä etsin ja mistä. Useimmiten lautaselleni eksyy Rasilaisen hapankaali, joka valmistaa kyllä myös Pirkka -merkin hapankaalituotteen. 400 gramman rasia maksaa alle 2,5 euroa ja kuluu neljässä päivässä. Tarjolla on myös luomuvaihtoehto ja isompi rasiallinen, mutta näitä kahta ei välttämättä löydy hyllystä. Yleensä syön hapankaalin sellaisenaan kylmänä, mutta kyllä se menee välillä myös lämpöisenä. Makuasia, josta en kyllä lähde kiistelemään (hymyilee).

Hapankaalia kevyesti lämmitettynä jauhelihan ja lehtikaalin kera
Olen mukana Suosittelumedia Hopottajien Rasilaisen hapankaali -kampanjassa, jossa piti hopotuksien lisäksi keksiä hyviä ruokaohjeita miten käyttää hapankaalia monipuolisesti. Lähdin mukaan sen takia, että syön itse paljon hapankaalia (ja nimenomaan Rasilaisen hapankaalia) ja toki haluan innostaa teitä muitakin kokeilemaan terveellistä ja vatsaystävällistä kaalia. Olen tosin ollut koko kampanjan huonoin hopottaja, mutta sentään muutaman hapankaalin käyttöidean poimin tähän kirjoitukseen mukaan kuvina ja yhden ohjeen kera.

Hapankaalilisäke tofun seurana. Herneet ja paprika tuo väriä ja pehmentää kirpeyttä.
Hapankaalia kera possun ja rusinoiden. Mukana myös hedelmää :-D

Hapankaali kulkee myös mukana, kun eväät pakkaan matkaani
Hapankaali ei ehkä kutittele makuhermoja ajatuksena, mutta sitä kannattaa kuitenkin kokeilla. Ei välttämättä mun ruokaohjeillani vaan omillanne (nauraa). Hapankaali on terveellistä hyvää, kevyttä, sisältää kuituja ja vitamiineja ja sitä voi käyttää monipuolisesti. Rasilaisen hapankaali on tuoretuote, jonka raaka-aineina on hapankaali, porkkana ja merisuola. Tuunattuna sitä löytyy valkosipulin ja purjon kera. Tuotteeseen liittyvät kysymykset voitte lähettää sähköpostilla Rasilaisen Hapankaali Oy:lle osoitteeseen: asiakaspalvelu@rasilaisenhapankaali.fi. 

Ei muuta kuin hapankaalia maistamaan! Odotan kokemuksienne kuulemista hapankaalin parissa.

                                      Mari


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti