Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että olen tyytyväinen, kun on olemassa valmis tuote tähän tarpeeseen eikä tarvitse kananmunan keltuaisia heittää pois. Tuhlausta tulisi keltuaisten kohdalla, kun vain proteiinirikasta kananmunan valkuaista kuuluu päivittäiseen ruokavaliooni yllä kerrottu määrä (mikä on noin 7-9 kappaletta keitettyjä kananmunia riippuen kananmunan koosta,) mutta keltuaisia vain yksi. Keltuaisia siis toki syön, mutta näissä määrissä niitä menisi valtavasti myös hukkaan ja sitä en halua.
Tämä on ammattivalokuvaajan ottama kuva Studio Flavourin tilaisuudessa. Allekirjoittaneen pitää kehittää kuvaustaitojaan :-D |
Kesän alussa pääsin mukaan tilaisuuteen, jossa esiteltiin monia ideoita tarjoilla kananmunaa eri muodoissaan. Hyvältä maistuvia tarjottavia pääsin maistelemaan. Kananmunaa voi tarjoilla hyvin monella tapaa niin kesällä kuin muinakin vuoden aikoina kuten alla olevista kuvista näkyy. Paikkana oli Helsinki ja Flavour Studio siinä Teurastamon alueella. En tiennyt tällaisestakaan paikasta ennen, mutta nyt tiedän.
Laitilan kanatarhan ja Munaxin slogan |
Taidetta Teurastamon henkeen |
Ammattikuvaaja työn touhussa |
Itse etsin vaihtelua perussmoothielleni kesän aikana ja varioin parit vaihtoehdot kananmunan valkuaisesta.
Tein valkuaiskahvista oman variaation; kaakaonmakuinen valkuaisvaahto. Miedosti raakasuklaan makuinen vaahto kahvin kera.
Raakakaakaonmakuinen valkuaisvaahto -kahvi
2 rkl Laitilan ProEgg -valkuaista
1/2 tl - 1 tl raakakaakaota
liraus hunajaa
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää raakakaakao ja hunaja (makeutus oman maun mukaan) ja sekoita (nopeasti vatkaimella, jotta aineet sekoittuvat ja väri tulee tasaiseksi). Lusikoi oman mielen mukainen määrä kuppiin kahvin päälle ja nauti.
Raakakaakaonmakuinen valkuaisvaahto -kahvi |
Toinen variaatio on kaakaonmakuinen valkuaisvaahto mustikoilla kaurahiutaleiden kaveriksi tai välipalaksi marjojen kanssa. Ohjeen määrästä riittänee kahdelle, sillä valkuaisvaahto on riittoisaa.
Raakakaakaon makuinen vaahto valkuaisista (aamiaiseksi kaurapuuron kaveriksi tai välipalaksi marjojen kera)
1 dl Laitilan ProEgg -valkuaista
2 tl raakakaakaota
1 tl hunajaa
ripaus kanelia
(vaniljauute tai -sokeri oman maun mukaan)
Valmista kaakaovalkuaisvaahto vatkaamalla valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää sekaan raakakaakao ja hunaja ja pyöräytä vatkaimella sen verran, että saat lisätyt aineet sekoittumaan ja värin tasaiseksi. Halutessasi voit lisätä vaniljauutetta tai -sokeria oman maun mukaan.
Lisää haluamasi lisukkeet kaveriksi tai syö sellaisenaan.
Raakakaakaon makuinen valkuaisvaahto kaurahiutaleiden, mustikoiden ja nektariinin kera |
Ja kolmas variaatio on sitten mustaherukkainen valkuaisvaahto cashewpähkinöillä. Ohjeen määrästä riittänee kahdelle, sillä valkuaisvaahto on riittoisaa.
Mustaherukkainen valkuaisvaahto cashewpähkinöillä
1 dl Laitilan ProEgg valkuaista
100 gr vähäsokerista mustaherukkakeittoa
1 rkl hunajaa
ripaus kanelia
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää sekaan mustaherukkakeitto ja hunaja ja vatkaa nopeasti sekaisin ja tasaisen väriseksi. Siirrä tarjoiluastiaan ja nakkaa pähkinät päälle. Nauti.
Mustaherukkainen valkuaisvaahto cashewpähkinöillä |
Kananmunasta ja kananmunan valkuaisesta on siis moneksi! Ja omalla kohdallani kananmuna on tullut ruokavalioon jäädäkseen valkuaispainotteisesti. Marjoilla, mausteilla ja yrteillä aika neutraalin makuisesta valkuaisesta saa maukkaan. Vatsa tykkää ja proteiiniakin samalla lykkää. Ja käyttötapoja on niin monta kuin on käyttäjääkin.
Laitilan kanatarhan nettisivuilta löydät ruokaohjeita ja tuhdin tietopaketin kananmunan ravintosisällöstä. Ja kananmunasta tuotteita, joita et välttämättä tiennyt olevankaan (hymyilee)
Mari
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti